Verleden goudprijs, ontwikkeling goudprijs

Naast de actuele goudprijs is het ook leuk en handig om eens naar het verloop en de ontwikkeling van de goudprijs te kijken over de afgelopen 40 jaar. Op deze pagina kunt u verschillende overzichten zien m.b.t. het verkoop en verleden goudprijs.

Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling en het verloop van de goudkoers zien tot 40 jaar terug. Desgewenst kan zelf een bepaalde tijdsperiode ingesteld worden onderaan de grafiek. U kunt hier bijvoorbeeld uit halen dat de goudkoers jarenlang stabiel is geweest, om vervolgens rond 2008 ineens fors te gaan stijgen. Dit heeft alles met de wereldwijde economische crisis te maken. Doordat aandelen en andere beleggingsobjecten niet langer zekerheid boden en zelfs leidde tot (grote) verliezen, zochten beleggers een veilige haven voor hun vermogen. Goud wordt daarin al jaren gezien als veilige haven om vermogen te parkeren. Goud kan wel fluctueren, maar zal nooit tot € 0,-  zakken. Het vertrouwen in goud is daarom groot.

Omdat bij goud, net als in alle andere dingen, de prijs tot stand komt door de marktwerking van vraag en aanbod is de prijs van het goud vanaf 2008 explosief gestegen doordat beleggers massaal goud kochten sinds de economische crisis. Een grote vraag gecombineerd met een aanbod dat niet mee kan groeien heeft dus als resultaat gehad dat de goudprijs tot wel 2 á 3 keer gestegen is in 4 jaar tijd. Deze grafieken zijn uiterst interessant om eens te bekijken.