Goud verkopen: de ultieme checklist!

Jouw goud en zilver verkopen is een serieuze zaak wat je niet dagelijks doet. Het valt dan ook niet altijd mee om uit te zoeken wat je precies hebt, wat de waarde is en waar je het beste naartoe kan gaan. Met deze ultieme checklist help ik je een heel eind op weg en lukt het wel.

En daar zit je dan…

Net beslist jouw goud te gaan verkopen, maar wat dan!? Waar kan ik überhaupt naartoe en hoe weet ik of ik daar een goede prijs krijg? Weet ik sowieso wel wat ik precies heb en wat is daarvan dan ongeveer de waarde? Veel googelen en online zoeken resulteert in veel algemene informatie.

Zonde van je tijd! Het gaat om jouw goud en zilver en wat jij precies hebt! Met wat handige en relatief simpele tips kun je daar makkelijk achter komen.

In dit artikel laat ik je exact zien hoe je erachter kunt komen wat je precies hebt: is het wel echt? Hoeveel karaat goud is het? Wat is de waarde? En waar vind ik een betrouwbaar adres om het dan daadwerkelijk te verkopen. Daar gaan we!

Jouw goud verkopen: weet eerst wat je precies hebt

Als je zelf precies weet wat je hebt kun je deze stappen overslaan. Heb je echter iets ge-orven, gekregen of is het al heel oud waardoor je niet meer weet waar het precies vandaan komt en wat het is? Dan is het van belang eerst erachter te komen wat je precies hebt.

Allereerst moet je weten of het wel of geen goud is. Daarna is het belangrijk het karaat goud vast te stellen. Dat doe je zo.

1. Controleer eerst of het echt goud is

Zonder de juiste toetsspullen en kennis is het niet altijd met zekerheid vast te stellen en exact te beoordelen, maar er zijn een aantal manieren waarop je als leek al het echt van het nep kan onderscheiden:

  • Goud oxideert niet: zie je oxidatie op jouw sieraden dan is het zeker geen echt goud.
  • Staat er “double,” of “Amerikano,” in jouw sieraden, dan is het verguld en geen echt goud.
  • Goud is zacht en slijt erg makkelijk. Als je kleurverschil ziet op slijtage plekken dan is het zeker geen echt goud.

2. Zoek naar keurmerkjes en keurtekens

In de meeste gevallen is echt goud gemerkt met bepaalde keurmerken en keurtekens. In Nederland gelden hier zelfs wettelijke bepalingen voor. Zo mag goud alleen goud genoemd worden als het aan het minimum wettelijke gehalte van 14 karaat voldoet. Sieraden van minder dan 14 karaat goud mogen in Nederland bij wet niet verkocht worden alszijnde goud. Hieronder zie je alle Nederlandse keurmerken voor gouden voorwerpen:

LET OP:
Ook door slijtage en ouderdom kan het oorspronkelijke keurteken eruit gesleten zijn, maar het is dan nog steeds goud!
Goud uit het buitenland is vaak anders gemerkt en soms zelfs helemaal niet gemerkt!

Zoek dan naar cijfers die het gehalte weergeven:

  • 333= 8 karaat; 585= 14 karaat; 750=18 karaat; 833= 20 karaat; 900= 21,6 karaat
  • 14 k, 18 k, 20 k, 22 k

Als je de officiële Nederlandse keurmerken vindt kun je er van uit gaan dat je echt goud hebt. Als er echter geen keurmerken in staan wil dat nog niet zeggen dat het geen echt goud is. Goud uit het buitenland is niet altijd gemerkt en ook door slijtage kunnen keurmerken eruit slijten.

Als je twijfelt gooi het dan nooit weg, maar neem het in ieder geval mee naar de inkoper waar je naartoe gaat en laat hen het beoordelen.

3. Weeg jouw goud!

De waarde van wat je hebt hangt totaal van het gewicht af. Het gewicht is dus de belangrijkste factor in de waarde van jouw goud! Het is daarom cruciaal om te weten hoeveel gram goud je hebt.

Als je weet van hoeveel karaat goud jouw sieraden of voorwerpen zijn, weeg ze dan per karaat en schrijf dit op. Houd er rekening mee dat alles dat níet van goud is normaliter bij de inkoper verwijderd wordt. Stenen in sieraden worden logischerwijs niet meegewogen als goud, hetzelfde geld voor bijvoorbeeld het glas en uurwerk van een horloge.

Het beste kun je wegen op een precisie weegschaal, maar die heeft niet iedereen. Probeer het dan op een keukenweegschaal (let wel op, deze zijn vaak niet geheel nauwkeurig).

Tip: heb je zelf geen weegschaal? Neem jouw goud dan mee naar het boodschappen doen en weeg het in de supermarkt op de fruit- en groenteweegschaal.

4. Zoek de dan actuele waarde van goud op

Als je weet hoeveel gram goud je per karaat hebt kun je de inkoopwaarde berekenen. De inkoopwaarde is altijd afhankelijk van de actuele goudkoers. Uiteraard moet een inkoper eraan verdienen.

De inkopers die een goede en nette prijs betalen zitten meestal op een percentage van 90% tot 92% van de actuele goudkoers.

Zie hieronder direct onze actuele inkoopprijzen per 15-07-2024 om 22:00

 Karaat goud1-25 gram25+ gram
 8 karaat€ 19,82 per gram€ 20,82 per gram
 14 karaat€ 37,25 per gram€ 38,25 per gram
 18 karaat€ 48,04 per gram€ 49,04 per gram
 20 karaat€ 53,47 per gram€ 54,47 per gram
 21,6 karaat€ 57,85 per gram€ 58,85 per gram
 23,6 karaat€ 63,27 per gram€ 64,27 per gram

Bekijk onze uitgebreide inkoopprijzen

5. Bereken de waarde van jouw goud 

  • vermenigvuldig het totaalgewicht per karaat met de prijs per gram per karaat

Als je weet hoeveel gram van welk karaat goud je hebt kun je direct uitrekenen wat de waarde van jouw goud is. Een voorbeeld, je hebt 50 gram 14 karaat goud. Dan kun je gewoon 50 x “prijs per gram” voor 14 karaat goud doen.

6. Kom je er niet helemaal uit?

Geen ramp, neem datgene waar je zelf niet goed uitkomt gewoon mee naar de inkoper waar je naartoe gaat. Gespecialiseerde inkopers hebben altijd de juiste kennis en materialen om jouw goud goed te kunnen beoordelen op echtheid en gehalte.

7. Wil je juist gouden munten verkopen i.p.v sieraden?

Gouden munten worden vaak apart als gouden munt ingekocht. De meest voorkomende gouden munten zijn bij iedere gespecialiseerde goudinkoper wel bekend. De inkoopprijzen variëren afhankelijk van de grootte. De meest voorkomende en gouden munten en hun inkoopprijzen per 15-07-2024 om 22:00 zijn:

Gouden munteninkoopprijzen
Gouden tientje€ 419 per stuk
Gouden vijfje€ 212 per stuk
Dukaat€ 233 per stuk
Dubbele dukaat€ 466 per stuk
Krugerrand 1 ounce€ 2.189 per stuk
Maple leaf 1 ounce€ 2.189 per stuk
Philharmoniker 1 ounce€ 2.189 per stuk
Kangaroo/nugget 1 ounce€ 2.189 per stuk
Mexico 50 Pesos€ 2.586 per stuk
Sovereign€ 496 per stuk
$ 100,- Canada€ 1.056 per stuk
20 Francs (BE, FR, ZW)€394 per stuk
U.S. Eagle $ 20€ 2.042 per stuk
U.S. Eagle $ 50€ 2.189 per stuk

Bekijk onze uitgebreide inkoopprijzen

Bekijk onze gouden munten catalogus

Gouden munten worden alleen apart als gouden munt ingekocht als ze ONBESCHADIGD zijn en ook weer als munt door te verkopen zijn. Zijn ze beschadigd dan worden ze doorgaans gewoon als sloopgoud ingekocht om om te smelten.

8. Of heb je juist gouden baren?

Goudbaren zijn “blokjes” puur goud (24 karaat). Ze moeten gemerkt zijn met het logo/naam van de producent die ze gemaakt heeft. Het beste is het als deze producent voorkomt op de good delivery list van de London Bullion Market Association.

Goudbaren zijn er al vanaf 1 gram en kunnen voorkomen tot 1 kilo.

De waarde is vaak makkelijk op te zoeken:

Grootteinkoopprijzen
Goudbaar 5 gram€ 350 per stuk
Goudbaar 10 gram€ 700 per stuk
Goudbaar 20 gram€ 1.401 per stuk
Goudbaar 1 ounce€ 2.178 per stuk
Goudbaar 50 gram€ 3.501 per stuk
Goudbaar 100 gram€ 7.003 per stuk
Goudbaar 250 gram€ 17.507 per stuk
Goudbaar 500 gram€ 35.014 per stuk
Goudbaar 1 kilo€ 69.672 per stuk

9. Gouden tanden

De meeste goudinkopers kopen doorgaan alles wat van massief goud is. Zo ook gouden tanden.

  • Zitten er nog porselein of wortelresten aan/in/op probeer deze thuis dan zo goed mogelijk te verwijderen. Dit kan d.m.v. een bankschroef, stop de tanden in een plastic zakje en sla er met een hamer op. Of ga met een tang of dremel aan de slag.

Gouden tanden zijn vaak wel een verhaal apart. Hun karaat goud kan erg uiteenlopen en is niet altijd even duidelijk. Een goudinkoper kan er door te toetsen vaak wel achter komen.

Het daadwerkelijk verkopen van jouw goud:

10. Vergelijk inkopers!

  • Vergelijk de inkoopprijzen van verschillende goud inkopers bij jou in de buurt.
  • Vergelijk ook hun werkwijze en maak op basis daarvan uw keuze.

Als een inkoper of juwelier zijn inkoopprijzen niet transparant en inzichtelijk voor je heeft, dan is dit vaak een slecht teken en blijf je daar ook beter weg. Er is dan waarschijnlijk een (slechte) reden dat ze hier niet open over zijn.

Als een inkoper of juwelier vóóraf op zijn website of via de telefoon duidelijk over zijn inkoopprijzen is, kun je vergelijken en zelf vooraf al weten waar je aan toe bent.

De ervaring leert dat gespecialiseerde inkopers, de echte edelmetaal handelaren voor jouw de beste prijs bieden i.c.m. de beste en snelste manier van werken. Zij hebben korte kanalen om het weer te verkopen, waardoor ze vaak een goede prijs kunnen geven. Door hun specialisme hebben ze ook uitgebreide kennis.

11. Praktisch: de werkwijze en het verkopen

Bij sommige goudinkopers kun je zonder afspraak terecht, bij de meeste dien je vooraf eerst even te bellen of te mailen om een afspraak te maken.

Vervolgens ga je bij de inkoper langs en hij zal jouw goud bekijken en beoordelen of het echt is en van welk karaat goud het is.

Dit zal hij in eerste instantie doen met een loupje om te kijken/zoeken naar keurmerken.

12. Gebruik van de toetssteenmethode

Alle gespecialiseerde goudinkopers hebben de juiste toetsspullen om goud te kunnen beoordelen. De toetssteenmethode is verreweg de meest gemakkelijke en meest gebruikte methode. 

Sommige inkopers hebben ook een XRF-analyse apparaat, dit apparaat kijkt met een röntgen straal naar de samenstelling van de metalen. Op deze manier heb je zéér accuraat in een paar seconden duidelijk wat je precies hebt en hoeveel karaat. Wij beschikken zelf ook over een zogenaamde spectrometer.

13. Snelheid

De gespecialiseerde goudinkopers kunnen meestal direct jouw goud juist beoordelen, wegen en de totale inkoopprijs berekenen. Je hoeft dan ook meestal niet lang te wachten en meestal zit je er zelf ook bij als het goud getoetst en gewogen wordt.

De betaling zal in de meeste gevallen ook direct ter plekke plaatsvinden.

Dit was zo`n beetje wel de meeste informatie en kennis die ik met je kon delen. Mijn checklist voor het verkopen van jouw goud. Wat te doen en waarop te letten. Ik hoop dat het je een heel eind op weg heeft geholpen! Heb je nog vragen of misschien aanvullende informatie? Neem dan gerust contact op.