Zilver verkopen ultieme checklist

De ultieme checklist met tips en tricks: ga goed voorbereid op pad wanneer je je zilver gaat verkopen!

Je hebt eindelijk het besluit gemaakt, je gaat je zilver verkopen. Dat besluit maken is leuk, maar hoe nu verder?

Veel vragen reizen op “Hoe werkt dat eigenlijk? Waar kan ik het beste zijn? En wat is het eigenlijk waard”?

Het is iets wat je waarschijnlijk niet dagelijks doet. Daarom is het belangrijk eerst goed te weten wat je hebt, waar je over praat en waar je het beste kan zijn.

Met deze ultieme checklist wil ik je op weg helpen met alle kennis die ik heb. Voor een leek kan het vaak erg lastig zijn om antwoorden op vragen te vinden. Met deze checklist lukt het wel! Ik geef je tips en tricks, waar je op moet letten en hoe je zelf kan weten wat je precies aan zilver en aan waarde hebt. Ik loods je eerst door het proces heen om zelf al enigzins erachter te komen wat je precies hebt. Daarna leg ik uit hoe je achter de actuele waarde kan komen en uiteindelijk waar je dan het beste jouw zilver kan verkopen.

Ook komen er verschillende vormen van zilver aan bod. Zo kun je zilver hebben in de vorm van sieraden, bestek, munten & penningen, baren en zelfs industrieel zilver.

Let`s go:

Verschillende vormen zilver. Zilver is zilver en dat veranderd niet, maar het kan wel in verschillende vormen voorkomen zoals sieraden, munten, baren, bestek, servies en zelfs in de industrie. Ik zal beginnen met zilveren sieraden, later komen ook zilveren munten, – bestek, – servies en industrieel aan de beurt.

1. Weet wat je hebt! Kijk alles na op keurmerken

Al het zilver dat in Nederland verkocht wordt moet officieel voorzien zijn van zilver keuren. Onderstaand zie je welke dat zijn met bijbehorend zilvergehalte:

Kijk welk van bovenstaande keurmerken je vindt, het keurmerk geeft aan van welk gehalte zilver jouw voorwerp is. Dit is belangrijk voor de waarde! Hoe hoger het gehalte, hoe hoger de waarde.

Let op: door ouderdom en slijtage kunnen eventuele zilvermerken eruit slijten.

LET OP! Merkjes in het zilver met de volgende tekst zijn VER-ZILVERD en níet van massief zilver:

 • Gero 90
 • WNF
 • Keltum
   

2. Vind je geen keurmerken? Zoek dan naar cijfers

Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.

Zoek dan naar cijfers:

 • 800 = 3e gehalte zilver
 • 835 = 2e gehalte zilver
 • 925 = 1e gehalte zilver

 

3. Vind je geen keurmerken of cijfers in sieraden?

Dat wil nog niet alles zeggen, maar in verreweg de meerderheid van de gevallen (90% tot 95%), zal het dan ook geen zilver zijn, want dat is eigenlijk altijd wel gekeurd. 

 

4. Vind je geen keurmerken en/of cijfers in bestek of servies? Probeer het eens te buigen

Zilver is érg zacht en daardoor erg makkelijk te buigen met de hand. Heb je bestek of servies waar je niets in kunt vinden aan cijfers of keurmerken? Probeer het dan eens te buigen met de hand. Lukt dat niet of voel je erg veel weerstand dan is het geen zilver.

 

6. Ok: nu moet je ongeveer weten wat je hebt

Sorteer je zilver per gehalte. Dit is namelijk van belang voor de volgende stap: het wegen! De waarde gaat namelijk altijd op gewicht per gehalte. Sorteer dus je zilver op de drie gehaltes.

7. Weeg het!

Het gewicht is, naast het gehalte, de belangrijkste factor die de waarde van jouw voorwerpen bepaald. Het gewicht is dus van cruciaal belang. Weeg het daarom thuis eerst.

Een keukenweegschaal zal in de meeste gevallen een goede indicatie geven, hou er wel rekening mee dat deze niet altijd nauwkeurig zijn en dus kunnen afwijken van het daadwerkelijke gewicht.

Schrijf het gewicht per gehalte zilver op, zodat je deze gegevens alvast hebt.

8. Met de informatie die je nu hebt kun je de waarde berekenen

Zodra je het gewicht en het gehalte zilver weet kun je de waarde van jouw voorwerpen berekenen. De zilverprijs is altijd in beweging en kan daarom verschillend zijn op verschillende tijdstippen en data. Hieronder zie je een tabel met onze actuele inkoopprijzen. Deze inkoopprijzen worden iedere 15 minuten automatisch ge-update:

 Gehalte zilver 1 – 999 gram 1 kilo+5 kilo+10 kilo+
 1e gehalte zilver 925€ 0,55€ 629€ 671€ 692
 2e gehalte zilver 835€ 0,49€ 568€ 606€ 624
 3e gehalte zilver 800€ 0,47€ 544€ 580€ 598

Bekijk al onze uitgebreide inkoopprijzen

Je kunt bovenstaande prijs vermenigvuldigen met het gewicht per gehalte zilver dat je hebt. Zo simpel is het, nu weet je zelf al vooraf wat jouw zilver waard is en wat je ervoor terug krijgt.

Wist je dat? Zilver een grondstof is en 24/7 wereldwijd verhandeld wordt. Om die reden is de prijs van zilver ook altijd in beweging! De prijs kan dus van dag tot dag en zelfs van minuut tot minuut verschillen! 

9. Fijn! En nu? Waar kan ik het verkopen?

Er zijn gespecialiseerde goud en zilver inkopers. Een dergelijk bedrijf noemt men een “edelmetaalhandel.” Daarnaast zullen ook veel juweliers jouw zilver in willen kopen. Zoek op internet naar een betrouwbare partner bij jouw in de buurt of eentje waar je een goed gevoel bij hebt en die een goede prijs geeft. Vergelijken loont!

10. Hoe weet ik welke inkoper betrouwbaar is?

Ik zeg altijd dat transparantie de sleutel is waardoor je weet of een inkoper betrouwbaar is. Een van de beste dingen om dit te meten is de openheid die wordt gegeven over de inkoopprijs van de inkoper.

Er zijn veel inkopers in Nederland en ze zullen allemaal een andere prijs bieden. Echter zijn er inkopers die vooraf heel duidelijk en transparant over hun inkoopprijs zijn. Bijvoorbeeld door ze op hun website te zetten of ze vertellen je het aan de telefoon als je erom vraagt. Doorgaans zijn dit de meest betrouwbare adressen.

Is een inkoper vooraf niet duidelijk over zijn inkoopprijs en wilt hij dit aan de telefoon niet zeggen. Ga er dan vanuit dat daar een reden voor is en zijn inkoopprijs erg laag zal zijn.

Naast alleen de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar de werkwijze en waar je zelf een goed gevoel bij hebt.

11. Zilveren munten verkopen

Heb je geen sieraden, maar juist zilveren munten die je graag wilt verkopen? Dan is het wat makkelijker. Zilveren munten gaan in de meeste gevallen namelijk per stuk. De meest voorkomende zilveren munten in Nederland zijn uiteraard nog de:

 • Zilveren guldens (Wilhelmina & Juliana)
 • Zilveren rijksdaalders (Wilhelmina & Juliana)
 • Zilveren tientjes (Juliana & Beatrix)
 • Zilveren 50 gulden

Daarnaast ook nog de zilveren dubbeltjes en kwartjes.

Deze zilveren munten worden vaak per stuk als zilverbelegging ingekocht en ook weer verkocht. Onze meest actuele inkoopprijzen vind je in onderstaande tabel:

Zilveren munten Inkoopprijzen
Zilveren gulden (6,5 gr)€ 3,92
Zilveren rijksdaalder (15 gr)€ 9,06
Zilveren rijksdaalder (25 gr)€ 15,09
Zilveren tientje (15 gr)€ 9,06
Zilveren tientje (25 gr)€ 15,09
Zilveren 50 gulden€ 19,91
Zilveren dukaat€ 20,12

Bekijk onze uitgebreide inkoopprijzen

Bekijk onze zilveren munten catalogus met inkoopprijzen

Naast Nederlandse zilveren munten, kun je ook jouw buitenlandse zilveren munten altijd verkopen.

 

12. Zilveren bullion munten

Heb je juist zilveren bullion munten zoals bijvoorbeeld een Maple leaf, Kangaroo of Philharmoniker? Dan is het ook erg gemakkelijk. Deze bullion munten worden bij de meerderheid van de inkopers ook per stuk ingekocht. Van de meest voorkomende bullion zilveren munten hebben wij onze inkoopprijzen op onze website en hieronder staan:

Zilveren munten Inkoopprijzen
American Eagle 1 oz€ 29,89
Maple leaf 1 oz€ 29,89
Philharmoniker 1 oz€ 29,89
Kangaroo 1 oz€ 29,89
Krugerrand 1 oz€ 29,89
Koala/Kookaburra 1 kilo€ 970
Buitenlands/overig zilvergeld€ 363

 

13. Zilver baren

Ook de zilverbaren gaan vaak per stuk of per kilo. Zilver baren zijn makkelijk te achterhalen op echtheid. De Stempels van de producent moeten hierbij uitkomst bieden. Staat een producent bij de LBMA op de good delivery list dan is het zeker goed.

Grootte Inkoopprijs per stuk
Zilverbaar 250 gram€ 218
Zilverbaar 500 gram€ 435
Zilverbaar 1 kilo€ 870

Bekijk onze uitgebreide inkoopprijzen

Zilver baren zijn er al vanaf 1 gram! En ze komen ook voor van 12,5 kilo!


14. Zilver bestek weetjes

Hoe je erachter kunt komen of jouw zilveren bestek is, las je hierboven al. Maar over zilver bestek is nog veel meer te vertellen. Enkele weetjes op een rijtje:

 • De lemmeten van de messen zijn NOOIT van zilver. Zilver is te zacht waardoor de lemmeten tijdens gebruik alleen maar zouden buigen en daardoor onbruikbaar zouden zijn.
 • Het heft van zilveren messen is in de meeste gevallen opgevuld met een soort hars of gips.
 • Vanwege twee bovenstaande punten worden zilveren messen bijna nooit ingekocht door de meeste inkopers. De waarde van het zilver is vaak te laag t.o.v. het werk om het lemmet en de vulling van gips of hars te verwijderen. Dus een tip is om dit zelf thuis al uit elkaar te slopen. Hierdoor kun je handvaten nog wel verkopen.
 • Zilver bestek slaat naar loop van tijd vaak zwart uit.
 • Vroeger was het een vorm van status en aanzien als men zilver bestek had.


15. Zilver bestek: massief of ver-zilverd?

Als je een zilveren bestek hebt, let er dan goed op dat je wel een massief zilveren bestek hebt. Hoe je daarachter kan komen las je al bij punten 1,2 en 4.

Staan er geen keurmerken, cijfers of andere zilveraanduidingen in en kun je het met geen mogelijkheid buigen? Dan is het ver-zilverd.

Merkjes als GERO 90, KELTUM, WNF zijn altijd verzilverd.

16. Zilver servies

Ook zilver servies is na te gaan op echtheid en gehalte zoals omschreven bij de punten 1,2 en 4. In Nederland is er nog relatief veel “Djokja” zilver aanwezig. Djokja zilver komt uit Indonesië. Vanwege ons koloniaal verleden met Indonesië is er hier relatief veel van dit servies aanwezig. Ook zien we veel servies uit Engeland in Nederland terug.

Dit servies zal vaak enkel met cijfers gemerkt zijn. Vaak staat dit op de onderkant of ergens aan/op de zijkant.

17. Industrieel zilver

heb je zilver afkomstig uit de industrie? Bijvoorbeeld zilversoldeer voor koelingen, kathoden voor metaalsnijmachines, blokjes uit oude telefooncentrales e.d.? Dan kun je dit in de meeste gevallen ook gewoon nog verkopen. Het zilver heeft immers altijd waarde.

Wel is industrieel zilver soms wat lastig te bepalen op gehalte. Daardoor kan het zijn dat het beoordelingsproces bij een inkoper hiervoor soms wat langer kan duren.

Niet iedere inkoper koopt industrieel zilver in. Het beste neem je van te voren even contact op met de inkoper van jouw keuze om te vragen of ze het überhaupt inkopen.

Wij kopen dit in ieder geval wel altijd in, want door onze spectrometer kunnen wij ook industrieel zilver testen op echtheid en zuiverheid.


Zo, dat was het wel zo`n beetje! Ik hoop dat je er een beetje doorgekomen bent en dat ik je heb kunnen helpen. Mochten er nog vragen, op- of aanmerkingen zijn dan kun je met me in contact komen via de contactgegevens op deze website.

Veel succes met het verkopen van jouw zilver!