Zilver kopen: ultieme checklist

Je wilt een deel van je vermogen beleggen in fysiek zilver. Maar het is iets wat je waarschijnlijk niet dagelijks doet, daarom help ik je op weg met deze ultieme checklist!

Verschillende redenen kunnen de oorzaak zijn dat je fysiek zilver wilt kopen. Wat je reden ook is, als je het nog nooit eerder gedaan hebt, kan het lastig zijn om te beginnen. Je wilt waarschijnlijk weten wat, wie, waar en hoe. Wat zijn je opties en wat zijn daartussen de verschillen en voor- en nadelen.

Met deze checklist en 15 tips help ik je een heel eind op weg, zodat je vooraf dat je je eerste aankoop doet, goed geïnformeerd bent en weet waar je op moet letten. Op die manier kun je zelf een voor jou weloverwogen keuze maken. Let wel, want iedereen heeft een ander doel voor ogen wanneer hij fysiek zilver koopt.

Ik zal je in deze checklist vertellen over de 2 verschillende vormen (munten & baren) van in fysiek zilver beleggen. Daarnaast is een stukje btw erg belangrijk om te weten en zal ik uitleggen waar je fysiek zilver kunt kopen en hoe dat normaliter in zijn werk gaat.


1. Er zijn 2 vormen waarin je in fysiek zilver kunt beleggen: munten & baren

Grofweg genomen zijn er twee vormen waarin je in fysiek zilver kunt beleggen. De zilveren munten en de zilveren baren. Daarnaast zou men nog kunnen zeggen dat er eventueel een derde vorm is, in de vorm van penningen. Hoewel een penning géén munt is, dat onderscheid dient duidelijk gemaakt te worden. Zal ik er aan het einde van de uitleg bij “munten” ook nog even aandacht aan besteden.

Ik begin in ieder geval even met informatie over zilverbaren, daarna zullen de munten aan bod komen.


2. 21% BTW op zilver baren!

Om maar meteen met de belangrijkste informatie over zilver baren in huis te vallen: OP ZILVER BAREN ZIT ALTIJD 21% BTW!!! Deze 21% van jouw belegging ben je dus meteen kwijt en zul je ook niet terugzien als jij jouw zilverbaar weer aan een inkoper verkoopt.

Dit is ook de reden dat veel beleggers in fysiek zilver de zilver baren links laten liggen. En toegegeven dit maakt een zilver baar uiteraard meteen ook veel minder aantrekkelijk.

3. Toch zijn er een aantal pluspunten aan een zilver baar: 

 • Een zilver baar rekent erg makkelijk.
 • Door hun rechte vorm zijn ze gemakkelijk op te bergen en te transporteren.
 • Vanwege hun standaardisering zijn ze wereldwijd bekend en geaccepteerd.
   

   4. Zilverbaren vanaf 1 gram tot en met 15 kilo

Zilverbaren zijn er in verschillende standaard gewichten. In deze standaard gewichten kun je ze dus ook aankopen:

 • 1 gram
 • 5 gram
 • 10 gram
 • 20 gram
 • 1 Ounce
 • 50 gram
 • 100 gram
 • 250 gram
 • 500 gram
 • 1.000 gram

Daarnaast zijn er ook nog zilverbaren van 100 ounce, 10 kilo en 15 kilo. Maar die komt men haast nooit tegen. De meest voorkomende zijn die van 1 kilo, gevolgd door 500 en 250 gram.


5. LBMA accreditatie

Let bij de aankoop van zilverbaren even op het volgende:

De LBMA (London bullion market association) is een internationale organisatie die toezicht houdt op producenten van zilverbaren. Zij controleren producenten of zij aan de juiste eisen en voorwaarden voldoen. Ze controleren vooral op de zuiverheid van het zilver en het gewicht van de zilverbaren.

Op die manier zijn kopers gewaarborgd van een goede kwaliteit. Is een producent LBMA geaccrediteerd dan geeft dit de koper een extra garantie dat de baar goed is.

LET OP: dat wilt niet automatisch zeggen dat zilverbaren afkomstig van niet LBMA gecrediteerde producenten niet goed zijn. In de meeste gevallen is dit heus wel het geval. Een LBMA accreditatie biedt echter net iets meer zekerheid.

6. Achterhalen producent en LBMA accreditatie

Op een zilverbaar staan in de meeste gevallen de volgende gegevens:

 • Zilver/silver/silber/plata (soort metaal)
 • 999, 9999, 999.9, 999.0, 999.5 (aanduiding van zuiverheid)
 • Het gewicht
 • Naam producent
 • Logo producent

Met de naam en het logo van de producent is de producent te achterhalen. De LBMA heeft zogeheten “good delivery” lijsten. Op deze lijsten kun je opzoeken of de smelter geaccrediteerd is bij de LBMA.

Producenten komen en gaan. Let er daarom altijd op dat je bij de “current” lijst kijkt alswel bij de “former” lijst.

7. Zilveren munten: eigenlijk weer onder te verdelen in 2 vormen

Dan zijn er nog de zilveren munten die een veel gebruikt vorm zijn om in fysiek zilver te beleggen. Ik zal meteen beginnen met het feit dat we onderscheid dienen te maken tussen zilveren munten die vroeger als wettig betaalmiddel werden gebruikt en de zogenaamde “bullion” munten. Beide leg ik ze hieronder uit:


8. Zilveren munten: wettig betaalmiddel

In de meeste landen wereldwijd werd zilver vroeger gebruikt in het muntgeld. Zodoende had het muntgeld ook daadwerkelijk een intrinsieke en direct onderliggende waarde. Namelijk het zilver. De hoeveelheid zilver had dan ook de numismatische waarde van wat er op de munt stond.

In de jaren 60 en 70 zijn veel overheden overgegaan op het loslaten van het gebruik van echt zilver in muntgeld.

Veel muntgeld van vroeger bevat dus daadwerkelijk zilver. Deze munten vormen nu een goede belegging, omdat ze dus een gegarandeerde (door de overheid) hoeveelheid zilver bevatten. Daarnaast zijn deze munten vaak erg bekend in het land van herkomst, wat ze makkelijk verhandelbaar maakt.

Onze eigen zilveren gulden, – rijksdaalder en – tientje zijn hier een mooi voorbeeld van.


9. Zilveren munten: bullion

Dan zijn er nog de zilveren bullion munten. Dit zijn munten die specifiek dienen als belegging in fysiek zilver. Ze worden dus geproduceerd met als doel ook het daadwerkelijk investeren in fysiek zilver. Deze munten hebben vaak nog wel een intrinsieke waarde, maar die staat niet in verhouding tot de waarde van het zilver.

Zo is een Oostenrijkse Philharmoniker in zilver tussen de € 25,- en € 35,- waard, maar heeft de munt maar een nominale waarde van € 1,50.

Bullion munten zijn vaak wereldwijd erg bekend en geaccepteerd. Demeest voorkomende en bekende zilveren bullion munten zijn onder andere: maple leaf (Canada), philharmoniker (Oostenrijk), kangaroo (Australië). Maar er zijn er nog véél meer.

Zilveren bullion munten hebben vaak een standaard gewicht van 1 ounce (Amerikaanse maatstaf, is 31,103 gram).

10. Zilveren penningen

Zilveren penningen zien eruit als munten, maar het zijn GÉÉN munten. Een munt heeft altijd een nominale waarde toegekend op de munt en is of was een wettig betaalmiddel. Een zilveren penning is weliswaar een zilveren rondje, maar heeft geen nominale waarde toegekend en heeft dus ook nooit als wettig betaalmiddel dienst gedaan.

Een zilveren penning wordt vaak “ter ere” van iets geslagen. Een jubileum of unieke historische gebeurtenis.

Deze zilveren penningen kunnen ook aangekocht worden als zilver belegging. Ze zijn alleen vaak wat minder bekend bij het grote publiek, daardoor kan het verkopen soms wat moeizamer zijn dan munten of bullion munten.


11. BTW op zilveren munten in de marge-regeling

Zoals we zagen zit er op zilverbaren 21% btw.

Op zilveren munten zit voor jouw als belegger géén btw, echter is er een klein “maartje,” Zilveren munten vallen onder de BTW-marge regeling. Dit houdt in dat de verkoper over zijn winst (marge) alsnog 21% btw moet afdragen. Dit zal de verkoper uiteraard uiteindelijk toch gewoon doorberekenen in de verkoopprijs. Maar de uiteindelijke btw zal voor jou nooit zo hoog zijn als 21%.

Voor meer uitleg en info over de marge regeling verwijs ik je graag naar de belastingdienst zelf.

12. Waar aankopen

Vroeger kon je nog bij een bank fysiek zilver kopen. Tegenwoordig kan dit niet meer. Tegenwoordig kun je fysiek zilver het gemakkelijkste op internet in een webshop bestellen. Er zijn veel webshops die fysiek zilver aanbieden.

Zoek zelf de beste voor jou uit met de voor jou beste voorwaarden en prijzen.

Je kunt ze het beste beoordelen op:

 • Prijs
 • Voorraad / levertijd (zijn ze direct leverbaar of moet ik 2 weken wachten?)
 • Mogelijkheid tot persoonlijk afhalen
 • Service
 • Klantgerichtheid

In onze eigen webshop kun je alvast beginnen met vergelijken:).

13. Hoe werkt het aankopen

Het aankopen in een webshop gaat net zo gemakkelijk als ieder ander product dat je online koopt. JE kunt het bestellen en direct betalen via de door jou gewenste betaalmethode. In de meeste gevallen zullen de producten dan per aangetekende en verzekerde post worden verzonden.

Sommige webshops gebruiken ook speciale koeriers met extra aanvullende garanties en verzekering.

Kijk even goed wat je wilt en waar je het wilt kopen. Sommige webshops bieden ook de mogelijkheid om persoonlijk de spullen op te halen.

14. Echtheid van wat je koopt

Ga er gerust vanuit dat wanneer je producten koopt bij gerenommeerde handelaren zij altijd gegarandeerd echte en goede spullen verkopen.

Koop je echter zilver via marktplaats of Ebay o.i.d. van particulieren dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten o.a.:

Wil je echt zekerheid koop dan bij een gerenommeerde handelaar of laat datgene wat je via marktplaats wilt kopen eerst nog even testen bij een inkoper.

15. Moment van kopen en verkopen

Bij beleggen gaat het uiteindelijk om het rendement. Of zoals bij fysiek goud en zilver vaak het geval is, gaat het om het veilig stellen van een stukje vermogen.

Zie je de prijs stijgen of dalen nadat je iets gekocht hebt? Logisch! Dat gaat namelijk zeker gebeuren! Voor de rust in je hoofd moet je goed bedenken dat tussentijdse koersfluctuaties niet uitmaken. Winst of verlies worden pas verkregen op het moment van aankopen en verkopen!

Ik hoop dat ik je zo wat op weg heb kunnen helpen wanneer je wilt gaan beginnen met het beleggen in fysiek zilver! Veel succes en plezier met je eerste aankopen!