Goud testen op echtheid en gehalte

In onderstaand filmpje kunt u zien hoe wij goud testen of zogezegd toetsen op echtheid en gehalte. Het principe is kortgezegd: blijft de toetsstreep staan op het toetsswater waarmee op dat moment getoetst wordt dan is het goud echt en minimaal van het gehalte van het toetsswater waarmee op dat moment getoetst wordt. Verdwijnt de toetsstreep of verkleurt de toetsstreep dan is het óf goud van een lager gehalte dan waarmee er op dat moment getoetst wordt óf het is helemaal geen goud.

Let wel op sommige voorwerpen kunnen erg dik verguld zijn, dit wil zeggen dat alleen het buitenste laagje van echt goud is. Als een voorwerp heel erg dik verguld is dan kan onderstaande test uitwijzen dat iets van goud is, terwijl het enkel de buitnekant is en dus nagenoeg geen waarde aan goud heeft. Let dus altijd extra goed op met voorwerpen zonder keurmerken of keurtekens en toets bij twijfel aan de binnenkant. Door het voorwerp door te knippen, te breken of in te vijlen kunt u ook aan de binnenkant van het voorwerpen toesten of het om echt en massief goud gaat.

Toetssteenmethode

Deze zogenaamde toetssteenmethode zoals bovenstaand vertoond in het filmpje wordt al eeuwenlang door de mens gebruikt om goud op echtheid en gehalte te testen. Het is een waterdichte methode (scheikunde liegt niet) en een vrij simpele methode. Daarbij kun je op deze manier voorwerpen testen zonder deze te beschadigen. Dit alles maakt de toetssteenmethode tot een zeer veel gebruikte en geliefde methode om goud te testen.

Als je jouw goud bij ons inlevert, testen wij het doorgaans ook op deze manier en dit doen wij ter plekke waar je bij zit. Je kunt zodoende ook meekijken en zien hoe het werkt.