Zilver bestek

U heeft zilver bestek en wilt dit graag verkopen? Wij kopen altijd uw (massief) zilveren bestek in. In deze pagina gaan we wat dieper in op de waarde en hoe u kunt zien welk gehalte zilver uw bestek is en hoe u massief zilver van verzilverd bestek kan onderscheiden. Dat is zeer belangrijk, want men neem verzilverd bestek gauw voor zilver aan, maar dat ligt in werkelijkheid iets gecompliceerder. Allereerst leggen we uit wat er verschillende gehaltes zilver zijn.

Gehalte zilver bij zilver bestek

Net zoals gouden voorwerpen in verschillende zuiverheden (karaat) worden geproduceerd, worden zilveren voorwerpen ook in verschillende gehaltes geproduceerd.  We onderscheiden:

  • 1e gehalte zilver: 925/1000 bestaat voor 92,50% uit zuiver zilver
  • 2e gehalte zilver: 835/1000 bestaat voor 83,50% uit zuiver zilver
  • 3e gehalte zilver: 800/1000 bestaat voor 80% uit zuiver zilver

Het gehalte zilver is van belang om de juiste waarde aan het zilveren bestek te kunnen toekennen. Hoe hoger het gehalte, hoe zuiverder het zilver en hoe hoger de prijs.

Inkoopprijzen zilver bestek

In onderstaande tabel ziet u de prijzen die we betalen voor zilver bestek per gehalte zilver, deze inkooprijzen zijn actueel en gekoppeld aan de zilverkoers:

 Gehalte zilver 1 – 999 gram 1 kilo+
 1e gehalte zilver 925€ 0,54 per gram€ 628 per kilo
 2e gehalte zilver 835€ 0,49 per gram€ 567 per kilo
 3e gehalte zilver 800€ 0,47  per gram€ 543 per kilo

Zoals u ziet werken we met een staffel van meer en minder dan 1 kilo. Heeft u minder dan 1 kilo dan geldt de prijs in de linker kolom. Heeft u 1 kilo of meer dan geldt de prijs in de rechterkolom. Deze prijzen zijn netto inkoopprijzen, er wordt dus niets meer vanaf getrokken of verrekend.

Kijk ook eens naar onze uitgebreide inkoopprijzen!

Massief zilver of verzilverd?

Het komt vaak voor dat mensen denken dat ze een zilveren bestek hebben, maar dat het dan gaat om een verzilverd bestek. Dit is vaak erg teleurstellend, want een verzilverd bestek heeft enkel een dun laagje aan de buitenkant dat van zilver is en heeft daardoor aan zilver nauwelijks waarde. Hoe kun je dan een massief zilveren bestek herkennen ten opzichte van een verzilverd bestek? In een aantal simpele stappen kunnen we daarachter komen:

 1: Massief zilver bestek zal in de meeste gevallen altijd gemerkt zijn met officiële zilverkeuren. Let op, verzilverd bestek is vaak ook gemerkt, maar niet met échte zilverkeuren. Voor officiële Nederlandse zilverkeuren zie de afbeelding hier onder:

2: Massief zilver is erg zacht en daardoor makkelijk buigbaar met de hand. Als je een lepel van massief zilver probeert te buigen, zal dit met relatief weinig moeite gaan. Is de lepel verzilverd dan gaat het buigen een stuk moeizamer.

3: Met speciaal zilver toetswater kunnen wij door middel van een chemische reactie testen of iets van massief zilver of verzilverd is.

Bestek waarin staat: “gero 90,” “sola 90,” of “80,” “90,” “100.” is altijd verzilverd. Het getal slaat dan op het gewicht in gram dat gebruikt is om het hele bestek te verzilveren. Dit kopen wij helaas niet in. Wij kopen enkel massief zilver in.