Wit goud

Wat is wit goud nou precies? Er bestaan nogal wat misverstanden over. Op deze pagina proberen we zo goed mogelijk uit te leggen wat wit goud precies is, of de waarde verschilt van geel goud en hoe het gemaakt wordt.

Het belangrijkste om te weten is dat goud zoals het in de natuur gevonden wordt ALTIJD geel is. Wit goud wordt altijd later door de mens wit gemaakt. Het is onmogelijk om witgoud in de natuur te vinden.

Hoe wordt “gewoon”goud, wit goud?

Er zijn een aantal verschillende manieren om gewoon goud, wit goud te maken. De meest voorkomende manieren zijn:

  • Rhodineren:
    Het gouden sieraad wordt verguld met een dun laagje Rhodium (een wit edelmetaal), dit noemt men rhodineren. Op deze manier krijgt het sieraad dus een witte kleur. Een nadeel is dat dit buitenste laagje er na verloop van tijd af kan slijten.
  • Legering met veel zilver of nikkel:
    In de legering wordt, meer dan normaal, zilver of nikkel toegevoegd. Zilver en nikkel zijn witte metalen. Als hiervan veel in de legering wordt toegevoegd krijgt de goud legering vanzelf een witte kleur. Let op, het goud ín de legering blijft nog altijd hetzelfde goud van 14 of 18 karaat.

Leuk om te weten is dat er naast de meest gangbare kleuren voor goud: geel, rood en wit, er ook nog andere kleuren goud bestaan zoals groen goud, blauw goud en zelfs paars goud. Deze kleuren kunnen allemaal worden verkregen door goud te mengen met specifieke andere metalen.

Waarde van wit goud t.o.v. geel goud

Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud. Of het nou geel of wit is, de waarde van 14 karaat veranderd dus niet.

Het misverstand ontstaat bij de aanschaf. Bij het aankopen van witgoud zie je vaak dat deze sieraden iets duurder zijn dan geel gouden sieraden. Dit is logisch, omdat het dus een extra arbeidsproces vergt om het goud, wit goud te maken. Uiteraard wordt dit extra arbeidsproces doorberekend in de uiteindelijke verkoopprijs in de winkel.

Dus met het aankopen zal het iets duurder zijn dan normaal vanwege de extra arbeid. Bij de verkoop echter wordt het goud weer omgesmolten en gaat het alleen om de metaalprijs.

Benieuwd naar de waarde van uw goud? Kijk gauw naar onze inkoopprijzen!