Rood goud

Rood goud is goud met een rode kleur. Het goud in rood goud is exact hetzelfde als het goud in geel goud en in bijvoorbeeld wit goud. Het verschil zit hem in de toevoeging van andere metalen. Een gouden sieraad is namelijk nooit helemaal van 100% goud, maar van 14 karaat goud, 18 karaat goud, etc.
Als voorbeeld: 14 karaat goud bestaat voor 58,50 % uit puur goud. De overige 41,50 % is dus geen goud, het metaal dat men hiervoor gebruikt is verschillend. In de meeste gevallen worden hiervoor gebruikt: zilver, koper en nikkel. Als men rood goud wilt maken dan voegt men meer koper toe dan nikkel of zilver, daardoor krijgt het sieraad een rodere kleur.

Het goud in rood goud is dus hetzelfde gebleven, alleen de toevoeging van het andere metaal (het maken van een legering) is van belang voor de kleur van het sieraad. Bij rood goud is dat dus een hoge toevoeging van koper voor de rode kleur.

Misverstanden

Er wordt weleens gedacht dat hoe roder het goud hoe hoger of hoe lager het gehalte. De rode kleur van goud heeft in principe niks te maken met de zuiverheid van het goud.

Ook spreekt men vaak over Turks, of Surinaams goud of goud uit andere landen en dat dat per definitie allemaal roder is. Het kan natuurlijk dat goud uit bijvoorbeeld Turkije rood van kleur is, maar dat wil niet zeggen dat al het goud dat uit Turkije komt rood is of andersom dat al het rood goud wat men ziet uit Turkije komt.