Koningswater

Koningswater

Koningswater is de vloeistof waar men goud mee test op echtheid en gehalte. Het is een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur. Het is derhalve erg giftig en bijtend. Het is dus noodzakelijk om voorzichtig te werk te gaan wanneer men met koningswater werkt. Als men het op de vingers knoeit dan ontstaan er gele vlekken en na verloop van tijd wordt de huid gevoelloos en broos en komt los. Goud lost op in koningswater en met het vermengen van de juiste verhoudingen van zoutzuur en salpeterzuur kan men d.m.v. het koningswater het gehalte van een bepaald gouden voorwerp bepalen.

Het koningswater wordt naar verluid al duizenden (Egyptenaren en Romeinen) jaren gebruikt om echt goud van nep te onderscheiden.

Koningswater is er in verschillende samenstellingen, doorgaans kan men testen op 8 karaat goud, 14 karaat goud, 18 karaat goud en 21,6 karaat goud. Hoe het koningswater precies werkt kunt u zien in het filmpje goud testen.

Toepassingen

Koningswater is er in verschillende samenstellingen om gouden voorwerpen te testen op echtheid en gehalte (karaat goud). Het is beschikbaar in: 8 karaat goud, 14 karaat goud, 18 karaat goud en 21.6 karaat goud. Het wordt veelal door handelaren, inkopers, juweliers en goudsmeden gebruikt om gouden sieraden te testen op echtheid en gehalte.

Ook wordt het koningswater in hoge concentratie gebruikt om goud in niet-pure vorm te zuiveren naar fijngoud.