Goud prijs

“Wat gaat de goud prijs nog doen” is een veelgestelde vraag. Maar er is niemand op de wereld die daar het antwoord op kan geven. Niemand heeft een glazen bol en kan in de toekomst kijken. Het niveau van de goud prijs hangt af van een aantal factoren. De twee meest belangrijke factoren, zoals in iedere markt, zijn natuurlijk vraag en aanbod. Aan de aanbod zijde is het natuurlijk bekend dat goud erg schaars is en moeilijk te vinden en te winnen is. Daarbij komt dat goud een erg begeerlijk en gewild metaal is. Los daarvan heeft goud een aantal unieke eigenschappen zoals een goede warmtegeleider, elektriciteit geleider, het oxideert of corrodeert nooit, waardoor goud zeer geschikt is voor talloze eigenschappen in elektronische apparaten, industrie en bepaalde andere branches.

Met bovenstaande gegevens is het erg aannemelijk dat goud erg schaars is, toch gewild is en daardoor dus altijd een hoge prijs heeft. Op de pagina goudkoers kunt u altijd de meest actuele goud prijs nazien en op de pagina goud prijs verleden kunt u het verloop van de goudprijs over het verleden nazien tot tientallen jaren terug.

Waarom is de goud prijs nu zó hoog?

Sinds de economische crisis begonnen is in 2008 is de goud prijs ineens enorm gaan stijgen. De goud prijs is in 16 jaar tijd van € 16.000,- naar € 70.000,- gestegen (2024). Het is geen toeval dat deze stijging samenhangt met de aanvang van de economische crisis, gevolgd door slecht monetair beleid, coronacrisis en oorlogen. Goud wordt door beleggers altijd gezien als “veilige haven.” Goud is nou eenmaal altijd schaars en er is altijd vraag naar goud, daarbij zal de waarde van goud nooit naar 0 gaan.

Doordat de vraag onder beleggers naar goud in de tussentijd zo enorm is toegenomen is de prijs evenredig gestegen met deze vraag. Wellicht als alle onzekerheden in de wereld ooit voorbij gaan dat de goud prijs ook weer afneemt en terugzakt.. Aan de andere kant, als de onzekerheden voorlopig nog wel even aanhouden kan de goudprijs nog wel verder stijgen.