Goud koers

Goudkoers per 15-07-2024 om 23:55

 
Goudkoers per kilo€ 69.715,01
Goudkoers per gram€ 69,71
Goudkoers per ounce€ 2.168,34

Bovenstaand ziet u direct de actuele goudkoers per kilogram, gram en oz. De tabel loopt 24/7 en staat alleen in het weekend stil, want dan zijn de beurzen wereldwijd gesloten.

Het woord goud koers zegt het eigenlijk al, de koers van het goud. Ofwel de actuele prijs van goud. Net zoals iedere andere grondstof zoals olie en ijzer heeft ook goud een eigen koers. Men praat wel over de goudkoers als men de meest actuele prijs van het goud wilt weten. De goudkoers wordt uitgedrukt in twee waardes, per kilo goud en per ounce (31,103 gram) goud. De goudkoers kan iedere minuut van de dag verschillen en fluctueert dan ook telkens.

Wat betekent de goud koers voor mij als ik goud verkoop?

De goud koers is erg belangrijk wanneer uw goud wilt verkopen. Immers de hoogte van de koers bepaald ook de hoogte van de waarde van uw goud! Is de koer hoog, dan is de waarde van uw goud hoog en vice versa.

Daarbij is het voor u ook van belang om te weten dat de goud koers altijd uitgedrukt is is PUUR goud, maar in sieraden of andere voorwerpen zit vaan geen puur goud, maar een legering. Zo zijn de meeste gouden sieraden in Nederland gemaakt van 14 karaat goud. 14 Karaat goud staat voor 58,5% puur goud. Wij hebben dit allemaal al verrekend in onze inkoopprijzen, onze inkoopprijzen zijn dan ook altijd al netto en daar gaat niets meer vanaf.

Hoe komt de goud koers eigenlijk tot stand?

Dat komt door de wereldwijde vraag en aanbod naar en van goud. Net als olie en aandelen wordt goud over de hele wereld op de beurs verhandeld. De internationale markten veranderen continue en daarom is de koers ook 24/7 in beweging. Behalve in het weekend als de beurzen dicht zijn, beweegt de koers niet.

Vraag en aanbod is natuurlijk de meest bepalende factor, maar daar aan ten grondslag liggen uiteraard vele factoren. Vraag in de sieradenbranche, ook vanuit de industrie, maar ook zeker vanuit de beleggers zijn van invloed op de koers.

De moeite, tijd, investering en energie die het kost om goud uit de natuur te winnen spelen uiteraard ook een grote rol.

Daarnaast kunnen bepaalde dingen de koers ook enorm beïnvloeden bijvoorbeeld:

  • Oorlog
  • Natuurrampen
  • Economische crisis
  • Economische onzekerheid
  • Rente
  • Rentebeleid
  • Inflatie
  • QE
  • Onzekerheid

Door al die verschillende factoren laat de koers zich ook niet gemakkelijk raden, of eigenlijk helemaal niet. Niemand weet wat de koers in de toekomst gaat doen.

Beleggers zien goud vaak als veilige haven voor hun vermogen. Daarom zie je vaak in tijden van crisis, oorlog, o.i.d. dat de goudkoers oploopt. Beleggers beredeneren dan dat hun vermogen veilig “vastzit” in goud. Immers met goud kan verder weinig gebeuren. Goud wordt ook al duizenden jaren lang door de mens gezien als waardevol én goud wordt overal ter wereld geaccepteerd als waardevol / betaal- / ruilmiddel.

Historie goud koers

De actuele goud koers kunnen bekijken is natuurlijk erg interessant en belangrijk, maar het kan ook erg interessant om eens naar het verloop van de koers te kijken een aantal dagen, weken, maanden jaren en zelfs decennia terug.