Fijnzilver

Fijnzilver is zilver in zijn meest pure vorm. Maar wat is nu het verschil tussen fijnzilver en zilver? En tussen sterling, 1e gehalte, 2e gehalte en 3e gehalte? Wat is het waard? Waar kan ik het kopen of verkopen? Hoe zit dat dan met sieraden en bestek? Op al deze vragen proberen we op deze pagina een antwoord te geven.

Het begrip: Fijnzilver

Dat staat eigenlijk gewoon voor puur zilver. Dus zilver in zijn meest zuivere vorm. Vaak aangeduid met “fine silver” of 999. Al andere zilvergehaltes bestaan voor een x % uit puur zilver. Zo is 1e gehalte zilver bijvoorbeeld 92,5% puur zilver. In sieraden en bestek e.d. komen we eigenlijk nooit fijnzilver tegen. Zilveren beleggingsmunten en zilverbaren worden wel van fijnzilver gemaakt. Hierop staat dan ook vaak “silver 999,” of iets in die trant.


Voorkomen

Puur zilver komt in de natuur niet voor. Het zal altijd ergens tussen de 70% en 90% zijn. In sieraden wordt ook nooit fijnzilver gebruikt en in bestek o.i.d. ook niet. Het enige waar we het in tegenkomen is in beleggingsmunten en baren. Het onzuivere zilver wordt in een smelterij zuiver gemaakt.

Ze scheiden daar op scheikundige basis alle andere metalen van het zuivere zilver en kunnen dit zuivere zilver later weer terugwinnen. Daarna wordt het vaak omgesmolten tot grenailles. Grenailles zijn bolletjes puur zilver. Deze grenailles gebruiken ze dan weer om allerlei nieuwe producten, maar ook legeringen van te maken.

Waarde

De waarde van zuiver zilver komt wereldwijd tot stand op de internationale markten door vraag en aanbod. De wereldwijde markten zijn constant in beweging en daardoor wijzigt de waarde van zilver ook iedere dag. Hiernaast in de grafiek ziet u de actuele waarde van zilver per ounce:

De inkoop- en verkoopwaarde zullen anders zijn. Het zal er dan ook vooral van afhangen in welke vorm u het heeft. Zo worden beleggingsmunten soms zelfs voor meer dan de zilverwaarde ingekocht. Maar zal zilver uit de industrie weer onder de zilverprijs worden ingekocht, omdat deze nog verwerkt moeten worden en dit productieproces kost geld.

Voor de inkoop van zilver in verschillende vormen kunt u altijd op onze website op de pagina inkoopprijzen kijken.

Heeft u juist interesse om zilver aan te kopen? Neem dan eens een kijkje in webshop!