Dentaal goud

Dentaal goud inkoop: speciaal inkooptraject voor tandartsen

U bent tandarts en u heeft regelmatig dentaal goud met edelmetaal houdend metaal (voornamelijk goud)? U weet niet goed wat dit nou precies waard is en waar u dat het beste en tegen een eerlijke en goede prijs kan verkopen? Op deze pagina vindt u informatie over ons speciale inkooptraject voor tandartsen met dentaal afval. Hoe het werkt en wat we betalen voor uw dentaal goud.


Waarom?

Regelmatig hebben wij tandartsen bij ons die allemaal hetzelfde verhaal vertellen. Ze hebben gouden tanden en dentaal afval, maar ze weten niet goed hoe en waar ze dit kunnen verkopen. Wat het precies waard is en vooral: “waar kan ik het verkopen en hoe weet ik dat ik dan een eerlijke en goede prijs krijg?” Ze vertellen vaak over een Duits sprekende man die bij hen altijd het dentaal goud inneemt. Maar dit gebeurd volgens hen vaak met een natte vinger.

U wilt duidelijkheid en transparantie? Ons speciale inkooptraject biedt u transparantie en inzicht in wat u nou precies inlevert en wat het waard is.

Hoe gaat dat in zijn werk?:

1. Maak een afspraak en kom langs in Cuijk of Amsterdam.

2. Uw dentaal goud wordt in een erkende smelterij omgesmolten. Bij dit proces blijft achteraf alleen het netto metaal over als “blokje,” de resten van wortels, tanden, porselein e.d. zijn tijdens het smelten verbrand of als afval eruit gehaald.

3. Van het overgebleven “blokje” metaal wordt vervolgens d.m.v. cupellatie & ICP zeer nauwkeurig vastgesteld wat de aanwezige percentages van de edelmetalen: goud, zilver, palladium en platina zijn. Aan de hand van het netto gewicht van het gesmolten metaal en de per edelmetaal vastgestelde aanwezige percentages weten we precies hoeveel gram van ieder edelmetaal u ingeleverd heeft. Het hele proces van omsmelten, cupellatie en ICP duurt plus/minus 3 weken. Waarom zo lang? Zoals je kunt lezen bij cupellatie en ICP zijn dit vrij complexe processen, deze worden in een laboratorium uitgevoerd en vergen veel tijd.

4. Nadat bekend is wat u precies aangeleverd heeft nemen we contact met u op en kunnen we u direct uitbetalen per bank of in contanten. Wij betalen u als volgt uit:

 • Goud – 85%
 • Zilver – 80%
 • Palladium – 70%
 • Platina – 70%
   

Rekenvoorbeeld ter verduidelijking

Stel u heeft 425 gram aan dentaal goud. Dit is inclusief wortels, porselein, etc. Na het smelten blijft hiervan 275 gram aan netto metaal over. Uit de analyse blijken de volgende edelmetalen in de volgende verhoudingen in deze 275 gram metaal te zitten:

 • Goud –  50,50%
 • Zilver – 12,25%
 • Palladium – 11,50%
 • Platina –  4%

De koersen van alle edelmetalen schommelen, dus de prijs per edelmetaal is hier als voorbeeld genomen. We gaan ter illustratie even uit van: Goud € 70,- per gram, zilver € 0,85 per gram, palladium € 30,- per gram, platina € 28,- per gram

De rekensom is dan als volgt:

 • Goud: 275 gram x 50,50% = 138,87 gram x uitbetaling 85% = 118,03 gram x € 70,- = € 8.262,10
 • Zilver: 275 gram x 12,25% = 33,68 gram x uitbetaling 80% = 26,95 gram x € 0,85 = € 22,88
 • Palladium: 275 gram x 11,5% = 31,62 gram x uitbetaling 70% = 22,13 gram x € 30,- = € 663,90
 • Platina: 275 gram x 4% = 11 gram x uitbetaling 70% = 7,70 gram x € 28,- = € 215,60

Totale inkoopprijs: € 9.164,48

Dit krijgt u vervolgens netto uitbetaald. Al onze onkosten en winstmarge zitten al verrekend in de uitbetalingspercentages.


Houdt rekening met het volgende:
 

 • Doordat het proces van smelten en analyseren erg arbeidsintensief is en dus ook relatief kostbaar, is het pas rendabel om dit proces te doorlopen wanneer u een totaalgewicht aan dentaal goud heeft van minimaal 200 gram.
   

Wat houden jullie uitbetalingspercentages in en waarom verschillen ze per metaal?

Op goud betalen we 85% uit van de dan actuele goudkoers. De overige 15% gebruiken wij om de kosten van het verwerken en analyseren te betalen en uiteraard zit daar voor ons een stukje winstmarge in.

Op platina en palladium liggen de percentages die we als kosten en winstmarge in rekening brengen wat hoger, omdat deze metalen wat moeilijker terug te winnen zijn. Hierdoor zijn deze metalen arbeidsintensiever en daarom relatief duurder dan goud en zilver.