Goud kopen: ultieme checklist

Je hebt besloten om een deel van je vermogen in goud te beleggen. Wat zijn jouw opties en waar moet je op letten? Met deze handige en praktische checklist wil ik je daarbij helpen.

Je ziet je spaargeld steeds minder en minder opbrengen bij de bank en je bent op zoek naar een alternatief. Of je vertrouwt niet meer helemaal op ons huidige bankensysteem en economie. Wat je reden ook is, je wilt in ieder geval eigenaar worden van een stukje goud in fysieke vorm.

Het woord “fysiek,” is hierbij erg belangrijk. Deze checklist geldt alleen voor mensen die fysiek goud aan willen kopen. Wil je goud op papier kopen middels digitale derivaten? Dan ben je hier op het foute adres. Dit is geschreven voor mensen die werkelijk zelf fysiek een stukje goud in handen willen hebben.

Dat is iets wat de meeste mensen niet dagelijks doen. Daardoor is het handig om eerst goede kennis op te bouwen. Er zijn namelijk verschillende opties met allen hun eigen voor- en nadelen.

In deze checklist laat ik aan bod komen welke verschillende vormen er zijn en wat per vorm de voor- en nadelen zijn. Daarnaast valt goud in een apart btw tarief (0%) en zal ik wat uitleggen over de daadwerkelijke aankoop. Ook geef ik je nog wat tips en adviezen waar je op moet letten. “Ready? Let`s go:”


1. Er zijn grofweg 2 verschillende vormen waarin je fysiek goud kunt kopen: munten & baren

Gouden baren zijn “blokjes” van puur goud, geproduceerd door smelterijen. Ze zijn voorzien van bepaalde keurmerken en vaak staat er nog wat informatie op. Bij goudbaren is het ook belangrijk om te weten wat LBMA is, daarover volgt later meer.

In gouden munten kunnen we eigenlijk weer twee verschillende vormen onderscheiden. Dat zijn de gouden munten die vroeger vaak als wettig betaalmiddel golden in een land en daarnaast de gouden bullion munten.

Ik zal eerst wat meer info over goudbaren geven en de LBMA en de LBMA status.


2. Eigenschappen / kenmerken goud baar

Een goud baar bevat in de meeste gevallen de volgende kenmerken:

  1. Naam producent
  2. Logo producent
  3. De fijnheid van het goud, vaak 9999, 999, 999.9, 999.5
  4. Gewicht (bij oudere baartje niet altijd)
  5. Benoeming dat het goud is (bij oudere baartjes niet altijd)


3. Standaard gewichten gouden baren

Baartjes goud zijn er al vanaf 1 gram! En ze lopen op tot zelfs 12,5 kilo! De meest verhandelde goud baren, zijn baartjes van 10 gram, 20 gram, 1 ounce, 50 gram en 100 gram. Er zijn wereldwijd de volgende standaardgewichten voor goud baren:

  • 1 gram
  • 2,5 gram
  • 5 gram
  • 10 gram
  • 20 gram
  • 1 ounce (31,103 gram)
  • 50 gram
  • 100 gram
  • 250 gram
  • 500 gram
  • 1.000 gram


4. LBMA (London bullion market association)

Wanneer je goudbaren wilt kopen zul je ongetwijfeld ergens wat over de LBMA tegenkomen. Dit is de London bullion market association. Dit is een instantie die zich o.a. bezighoudt met de productiestandaarden van goudbaren bij producenten. Waar het in het kort op neer komt is dat zij controleren en toezien op de raffinage van het pure goud en op de productie van de goudbaren zelf.

Ze controleren dan met name op de fijnheid van het goud (is wel werkelijk 999,9 als dat erop staat?) en of het gewicht van de goudbaar klopt.

Is een producent LBMA geaccrediteerd en staat hij op de good delivery list van de LBMA, dan zijn deze goudbaren in principe wereldwijd verhandelbaar en bekend. Het biedt een soort extra zekerheid dat de goudbaren goed zijn en dat je ze altijd wereldwijd gemakkelijk weer kunt verkopen.

LET OP: het is niet automatisch zo dat goudbaren die gemaakt zijn door een producent die niet LBMA geaccrediteerd is, ook meteen slecht of waardeloos zijn. Uiteraard niet! Zij zijn nog steeds gewoon van goud. Een LBMA accreditatie biedt alleen meer zekerheid en maakt het verhandelen wat makkelijker.

Iedere inkoper zal nog steeds goud baren inkopen die door een niet LBMA geaccrediteerde producent gemaakt zijn. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat hij dan iets minder dan normaal betaald bij het inkopen, omdat ze overnieuw gesmolten of gekeurd dienen te worden.

5. Echtheid van goudbaren

Hoe weet ik dat de goudbaren die ik koop echt zijn? Een zeer legitieme vraag, het gaat vaak immers om veel geld. Om te beginnen kun je er vanuit gaan dat goudbaren die je koopt bij gerenommeerde handelaren / verkopers altijd goed zijn. Wanneer je iets via marktplaats, ebay o.i.d. van particulieren koopt kun je de volgende dingen om te testen of de goud baar echt is:

  1. Goud is niet magnetisch, ga met een magneet over de baar. Is ie magnetisch dan is het géén goud. Dat wil echter niet zeggen dat ie dan automatisch goed is. Lang niet alle metalen zijn magnetisch.
  2. D.m.v. het berekenen van de dichtheid kan je erachter komen of de baar echt is. Hiervoor dien je hem op een precisie weegschaal te wegen en schrijf het gewicht op. Vervolgens zet je een bakje water op de weegschaal, zet de weegschaal op 0. Vervolgens dien je de goudbaar “zwevend” in het water te wegen. Je kunt hem laten zweven in het water d.m.v. elastiekjes of touwtjes. Schrijf dit gewicht op, Deel het “droge” gewicht door het “natte” gewicht. Als het goed is moet je dan uitkomen op 19,3 dat is de dichtheid van goud. Wijkt de uitkomst daar ver vanaf, dan is het geen goud.
  3. Toets het goud d.m.v. de toetssteen methode.
  4. Controleer alle stempels e.d.
  5. Bij twijfel kun je voor het aankopen het beste bij een handelaar langs die er verstand van heeft en de goud baar laten keuren.
  6. GVS bullion tester; dit is een apparaat wat met een magnetisch veld het goud test.
  7. Spectrometer of XRF-analyse apparaat.
    .

6. Certificaat van echtheid

Hoe zit dat dan precies met een certificaat dat bij een goud baar zit? Onze mening als professionele handelaar is dat een certificaat van echtheid bij een goudbaar géén enkele waarde heeft.

Wanneer je je goud baar wilt verkopen aan een handelaar of inkoper, zal deze nooit enkel en alleen blind varen op een certificaat, maar de baar zelf aan een grondige analyse voorleggen.

Voor jou als koper blijft dat in principe ook zo, de waarde zit altijd in het goud. Goud is niet na te maken door de mens. Een papiertje waarop staat dat iets wel of niet echt is, voegt in onze ogen niks toe.

We merken in de praktijk dat we veel vragen over certificaten krijgen, daarom hebben we er een uitgebreider artikel over geschreven: een certificaat bij een goudbaar heeft 0,0 waarde.

7. Gouden munten

Gouden munten zijn naast baren de tweede optie die je hebt om fysiek goud aan te kopen. Zoals eerder bovenstaand al gemeld, zijn er hierin eigenlijk weer twee vormen te onderscheiden. De gouden munten die ooit in een land echt als wettig betaalmiddel golden en waarmee dan ook vaak echt betaald is.

En de gouden bullion munten. Ik zal eerst informatie geven over de een en daarna over de ander. Daarna weet je precies wat het verschil is tussen beiden.


8. Gouden munten die ooit wettig betaalmiddel zijn geweest

Voorbeelden van gouden munten die ooit wettig betaalmiddel zijn geweest zijn bijvoorbeeld een gouden tientje, een 20 Francs stuk uit Frankrijk, of een 20 Mark munt uit Duitsland. Wereldwijd zijn er heel veel van deze munten. Bijna ieder land over de gehele wereld heeft in de periode tussen grofweg 1850 en 1935 wel gouden munten gebruikt als wettig betaalmiddel.

Deze munten zijn dan ook vaak oud.

Waarom ze toch ook nog tegenwoordig uitstekend geschikt zijn als belegging in fysiek goud, is doordat ze door de overheid geproduceerd zijn. Daardoor is het gewicht en het gehalte van het goud dus altijd gegarandeerd door de overheid. Ook zijn ze in het land van herkomst vaak erg bekend en dus makkelijk door iedereen geaccepteerd en verhandeld.

9. Gouden munten in bullion

Gouden bullion munten, zijn gouden munten die tegenwoordig nog geslagen worden met als specifiek doel om te beleggen in fysiek goud. Voorbeelden van bullion munten zijn de Philharmoniker uit Oostenrijk, de Kangaroo uit Australië of de Maple leaf uit Canada.

Hoewel deze munten vaak nog wel een intrinsieke waarde op de munt hebben staan, ligt de goudwaarde véle malen hoger.

Deze munten zijn een soort standaard in het beleggen in gouden munten. Ze zijn dan ook wereldwijd bekend en geaccepteerd.

10. Echtheid van gouden munten controleren

Ga er allereerst weer vanuit dat alle gouden munten die je bij gerenommeerde handelaren koopt altijd in orde zijn. Koop je echter een gouden munt via marktplaats, ebay o.i.d. dan kun je ze het beste controleren op de volgende punten:

  • Weeg de munt na! Als het gewicht niet klopt is het niet goed.
  • Meet de diameter en dikte door! Kloppen deze niet dan is het niet goed.
  • Bekijk de munt goed op zijn specifieke kenmerken zoals muntmeester tekens, kartelrand e.d.
  • Ook een gouden munt kun je testen met de toetssteen methode.
     

11. BTW op beleggingsgoud

Belangrijk om te weten is dat er in Nederland géén BTW op beleggingsgoud zit. Het BTW tarief is dus 0%. Dit is gedaan, omdat ook fysiek goud als een belegging wordt gezien.

Het moet dan wel écht beleggingsgoud zijn. De belastingdienst stelt hieraan wel degelijk eisen.

Al het beleggingsgoud dat door gerenommeerde handelaren en webshops verkocht wordt, is beleggingsgoud en je hoeft je daar in de regel dan ook geen zorgen over te maken.

12. Vermogensbelasting

Doordat fysiek goud als belegging wordt gezien gelden hier wel de regels van de vermogensbelasting. De belastingdienst kent daarin 3 schijven met verschillende percentages te betalen belasting. Voor de uitgebreide en exacte informatie verwijs ik je graag door naar de website van de belastingdienst, daar dat voor hier te uitgebreid wordt.

13. Het aankopen zelf

Waar kan je dan fysiek goud kopen? Bij handelaren en webshops. Vroeger kon je nog bij de bank fysiek goud kopen, maar dit kan al enige jaren niet meer. Bij de meeste webshops kun je gemakkelijk online winkelen, bestellen en betalen.

Bij de meeste kun je het ook zelf op halen en contant betalen.

14. Transport

Het gekochte goud wordt dan vaak per verzekerde verzending naar jouw thuis gestuurd. Zo kan er niets gebeuren en als er dan toch iets gebeurd is het altijd verzekerd. De meeste webshops weten wel wat zij doen en pakken alles zeer zorgvuldig en beschermend in.

Ook heb je bij de meeste webshops de mogelijk om het zelf af te gaan halen.

15. Wanneer aankopen

Het enige waar ik je helaas niet bij kan helpen is het moment van aankopen. Je weet pas achteraf of je het goed gedaan hebt. Maar ook dat hangt eigenlijk weer helemaal af van het moment van verkopen. Bedenk wel dat het je geld kan opleveren, maar wanneer je in goud belegd, is het net zoals met iedere andere belegging, je kunt er ook geld mee verliezen.

Een zekerheid die je bij goud echter wel hebt en bij de meeste andere beleggingen niet, is dat goud nooit naar € 0,- zal zakken. Het is al duizenden jaren door de mens als waardevol gezien en dat zal het voorlopig ook nog wel even blijven doen.

Ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen en je wat tips en advies heb kunnen geven en dat je er ook daadwerkelijk wat aan hebt. En succes met het aankopen van jouw beleggingsgoud!