Zilver
Zilver is een bekend edelmetaal. Maar wat weet u er precies van? Op deze pagina voorzien wij u van informatie zoals de waarde, de inkoopprijzen en de verkoopprijzen. Ook waar en hoe u het kunt verkopen en waar en hoe u het kunt kopen. Daarnaast leggen we wat uit over de verschillende vormen waarin zilver kan voorkomen (munten, sieraden, baren, bestek, industrieel, etc.) en de verschillende gehalte die er bestaan.
Waarde en inkoopprijzen
De waarde van zilver komt wereldwijd tot stand door vraag en aanbod. Zilver komt vaak als tweede na goud, maar wanneer het over de waarde gaat is dat absoluut niet zo. Zilver is véél minder waard dan goud. Het wordt meer gewonnen, is gemakkelijker te winnen en de kosten om het te winnen zijn lager. De waarde is constant en 24/7 in beweging. Onze actuele inkoopprijzen vindt u wanneer u klikt op onderstaande link:
Bekijk onze actuele inkoopprijzen
Ik heb zilver dat ik wil verkopen; waar en hoe kan dat?
Uw zilver verkopen kan doorgaans bij een edelmetaalhandel. Dit zijn bedrijven die net als een metaalhandel gespecialiseerd zijn in de aan- en verkoop van metalen. Maar zoals de naam het al zegt zijn is een edelmetaalhandel gespecialiseerd in edelmetaal. Vaak kunt u ook bij een juwelier terecht, maar de praktijk leert dat de edelmetaalhandel doorgaans de beste prijzen biedt en over de meeste kennis beschikt.
Uiteraard kun u bij ons ook uw zilver verkopen. Kijk meteen naar onze actuele inkoopprijzen.
Ik ben een belegger en wil juist fysiek zilver kopen; waar en hoe kan dat?
Al het belegginsgzilver dat wij aankopen, verkopen wij ook weer. Denkt u dan bijvoorbeeld aan baren, maar vooral aan munten en bullion munten. Wij verkopen altijd uit eigen inkoop en kunnen dus direct uit eigen voorraad leveren. Neem meteen een kijkje in onze WEBSHOP om te zien wat we momenteel op voorraad hebben!
Vormen van zilver
Zilver als edelmetaal wordt in erg veel verschillende branches en toepassingen gebruikt. Het heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het specifiek geschikt is voor een aantal toepassingen. Hieronder vertellen we u meer over de meest voorkomende vormen:
Sieraden
Munten & bullion
Bestek & servies
Baren
Industrieel
Vormen van zilver
Zilver is een wit edelmetaal met een aantal unieke eigenschappen en kenmerken. In tegenstelling tot goud en platina reageert zilver wel met zuurstof, maar niet op een destructieve wijze. Het zal door zuurstof alleen maar zwart uitslaan, maar dit is nooit destructief voor het metaal zelf en de zwarte aanslag is er weer gemakkelijk af te poetsen.
Deze zwarte aanslag is een dun laagje AG sulfide dat ontstaat door de reactie van het metaal met zuurstof. Zilver roest niet en oxideert verder op geen enkele andere manier met invloeden van buitenaf.
Zilver heeft als Latijnse naam Argentum met de scheikundige afkorting AG met atoomnummer 47. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt en gezien als erg waardevol. Zo maakte men er vroeger al sieraden van en sloeg men er munten van als betaalmiddel.
Eigenschappen
– Is wit van kleur
– Heeft een dichtheid van 10.500 kg/m3
– Smelt bij 961,78 graden celcius
– Desinfecterende eigenschappen toegekend
– Roest niet
– Geleid warmte erg goed
– Geleid elektriciteit zeer goed
– Reflecteert optisch licht erg goed
Vindplaatsen
– Verenigde staten
– Mexico
– Peru
– Canada
Verreweg het meeste zilver wordt gewonnen in Mexico. Van oudsher is Mexico al de grootste vindplaats van zilver. In de tijd van Columbus waren het hier vooral de Spanjaarden die de rijke Mexicaanse zilvergronden ontdeden van het witte metaal.
Toepassingen
– Geleider van elektriciteit in allerhande elektrische apparaten en machines.
– Als reflectiemiddel in (hoge kwaliteit) spiegels.
– Vroeger als geld in de vorm van munten.
– Toegepast op kunstobjecten.
– Vroeger erg veel gebruikt voor het vervaardigen van bepaalde gebruiksvoorwerpen zoals bestek, kandelaars, (brood)manden, etc.
– Het vervaardigen van sieraden.
– Vroeger en tegenwoordig soms nog steeds in medische toepassingen, vanwege de antibacteriële werking.