Fijngoud

Wat is fijngoud? Wat is de waarde ervan en waar vind ik het? Op deze pagina leggen we het begrip wat specifieker uit:

Fijngoud = puur goud
Fijngoud = 24 karaat goud, ook wel aangeduid met 999

In ieder karaat goud zit een bepaald percentage aan fijngoud, hoe hoger het karaat, hoe zuiverder het goud dat erin zit.

Voorkomen

Fijngoud komt eigenlijk niet zo veel voor. In sieraden zien we het haast nooit (hoewel sommige Aziatische en Arabische landen weleens sieraden maken van fijngoud). Alleen goudbaren en enkele beleggingsmunten zijn van puur goud gemaakt.

Sieraden:

Omdat goud in zuivere vorm heel erg zacht is. Buigt het erg makkelijk en slijt het heel gemakkelijk. Dat is uiteraard niet handig, wanneer men daar een sieraad van maakt. Om die reden wordt het zuivere goud gelegeerd met andere metalen. Zodoende wordt het sieraad harder, steviger en is het slijt vaster. In sommige Aziatische en Arabische landen komt het echter wel voor.

Natuur:

Zelfs als de mens goud in de natuur vindt is het niet zuiver. De zuiverheid van goud in de natuur ligt vaak ergens tussen de 85% en 95%.

Beleggingsgoud:

Gouden munten en goudbaren die als belegging worden verkocht bevatten wel vaak fijngoud. In een smelterij wordt het goud dan gezuiverd naar puur goud en verwerkt tot baren en/of munten.

Industrie:

Fijngoud wordt wel heel erg veel in de industrie toegepast. Zo zit het in héél erg veel elektronica. Omdat het niet roest of oxideert is het een erg goede geleider van elektriciteit en het komt daarom veel voor in contactpunten en stekkertjes waar signalen of stroom doorgegeven moeten worden.

Ook is het een goede warmtegeleider en zit zodoende in sommige producten verwerkt of sommige fabrieken hebben het juist nodig bij hun productieproces.

Prijs en inkoop en verkoop

De prijs van fijngoud wordt bepaald op de wereldwijde internationale markten en komt tot stand d.m.v. vraag en aanbod. Het fluctueert dan ook dan per minuut en over langere perioden kan de prijs dan ook behoorlijke verschillen laten zien. Wij kopen het vaak in zijn veelvoorkomende vormen is zoals sieraden, munten en baren. Maar ook gouden tanden, dental afval en industrieel afval.

Wij hebben een speciale pagina op onze website met een uitgebreid overzicht aan inkoopprijzen van de meest voorkomende objecten die we tegen komen om in te kopen. Staat wat u heeft hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag verder.

Daarnaast hebben we ook een webshop waarin we fysiek goud verkopen. U kunt daar eens een kijkje nemen als u geïnteresseerd bent in onze actuele voorraad en verkoopprijzen.